Gotovo polovina uvezenog meda je lažna? U njemu sirupi od riže, pšenice i šećerne repe
Najveći apsolutni broj sumnjivih pošiljaka bio je iz Kine, ali je najveći relativni udio takvih pošiljki imao onaj porijeklom iz Turske
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Objavljeni su rezultati koordinirane akcije provedene diljem Europske unije, “Iz košnica“, o medu koji je kontaminiran šećerima. Akciju je vodila Glavna uprava Europske komisije za zdravlje i sigurnost hrane (DG SANTE), s nacionalnim tijelima 18 zemalja koje su dio EU mreže prijevara s hranom, OLAF-a i Zajedničkog istraživačkog centra (JRC) Europske komisije.

Ukupno je prikupljeno 320 uzoraka uvezenih iz 20 zemalja, a uzorkovani su nasumično, između studenog 2021. te veljače 2022. 

Odakle dolazi takav med? 

Utvrđeno je da se za 147 uzoraka (46%) sumnja da je krivotvoreno, odnosno da nisu u skladu s općom odredbom EU Direktive o medu, a kojim se zahtijeva da “… ne smije sadržavati nijedan sastojak hrane, uključujući prehrambene aditive, niti smije biti stavljen bilo koji drugi dodatak osim meda”.

Najveći apsolutni broj sumnjivih pošiljaka bio je iz Kine (74%), ali je najveći relativni udio sumnjivih pošljki imao onaj podrijetlom iz Turske (93%). Onaj uvezen iz Ujedinjenog Kraljevstva imao je još višu stopu sumnje (100%), za što su istraživači zaključili da je vjerojatno rezultat meda proizvedenog u drugim zemljama i daljeg miješanja u Ujedinjenom Kraljevstvu prije ponovnog izvoza u EU.

Kad se radi o patvorenju meda i pčelinjeg voska, ljudska mašta nema granice

Kako stoji u priopćenju, trenutne metode analize nisu dovoljno razvijene na međunarodnoj razini te jednostavan test nije dovoljan za otkrivanje krivotvorina. Stoga je bilo potrebno odgovarajuće praćenje sumnji pa je ova koordinirana akcija uključivala i prikupljanje informacija o sljedivoti, ali i istrage na mjestu uvoza, prerade, miješanja i pakiranja. 

Bolja sposobnost detekcije

JRC je primijenio novi skup naprednih metoda testiranja. U prijašnjim studijama korištene su različite metode za detekciju šećernih sirupa od kukuruznog škroba ili šećerne trske, koje su bile dovoljno osjetljive na njihov sadržaj, ali su manje učinkovite u prepoznavanju drugih vrsta sirupa prilagođenih oponašanju tog pčelinjeg proizvoda.

Ova je studija pokazala da se sirupi od kukuruza sada rijetko koriste u miješanju s medom, a zamijenili su ih sirupi od riže, pšenice ili šećerne repe.

Istine i zablude o medu: Kako prepoznati pravi?

No, potrebne su poboljšane, usklađene i općeprihvaćene analitičke metode kako bi se povećala sposobnost službenih kontrolnih laboratorija za otkrivanje onog pomiješanog sa šećernim sirupima. 

Moglo bi Vas zanimati
Pročitajte još