Koje radove treba obaviti u pčelinjaku tijekom veljače?
Toplije dane viših dnevnih temperatura bez vjetra možemo iskoristiti za kontrolu i nadopunu zaliha hrane ukoliko smatramo da u ih u određenoj košnici nedostaje. No, ne samo to.
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Ime veljača po nekima je naziv koji označava sve duže i duže dane koji naočigled postaju sve veći (veji) i veći. Oborine su uglavnom u obliku snijega, a ponekad u kopnenim krajevima temperature za sunčanih dana mogu biti prilično visoke, posebno kako se bliži kraj tog mjeseca.

Te toplije dane viših dnevnih temperatura (iznad 15°C) bez vjetra možemo iskoristiti za kontrolu i nadopunu zaliha hrane ukoliko smatramo da u ih u određenoj košnici nedostaje.

Stvari koje bi trebali odraditi u veljači:

  • Na topliji dan provjerite pčele koje izlijeću iz košnice.
  • Počinje u ovom mjesecu priprema za kasniju opskrbu vodom (početkom ožujka).
  • Provjerite jesu li vaše košnice još uvijek stabilne na postolju.
  • Provjerite stanje vage i zalihe hrane.
  • Stavite kontrolnu ploču na podnicu na tri ili četiri dana kako bi utvrdili stanje s varoozom pčela. To će vam otkriti koje okvire pčele pokrivaju i omogućiti vam da odredite stupanj aktivnosti. 
  • Prebrojite pad grinja. Pad više od šest dnevno je loše. Napravite preventivni tretman.
  • Nastavite s pripremom, popravkom i zamjenom dotrajale opreme.

Matica već u siječnju počinje laganim polaganjem jajašca tako da u slučaju potrebe za eventualnim otvaranjem košnice to treba također imati stalno na umu. Bespotrebno ili dugotrajno otvaranje košnice u veljači može u najboljem slučaju izazvati prehladu vašeg novog legla, a to ne želite svojim pčelama. U nekim krajevima kako su zime sve toplije matica ni ne prestaje sa zalijeganjem već samo smanjuje intenzitet.

Iako mnogi pčelari to rade u veljači, još je rano ocjenjivati eventualne zimske gubitke pčelinjih zajednica. Taj dio odradit ćemo od sredine do kraja ožujka. Međutim sad je vrijeme da počnemo s ozbiljnijim pripremama za radove u sljedećem mjesecu.

Moglo bi Vas zanimati
Pročitajte još